לומדים תרבות ישראל בשביל הסנהדרין

כתבה: אנה שוסטר – רכזת הלמידה בשביל הסנהדרין, מחנכת ח’5

משהו חדש התגלגל בין כתלי חטיבת הנעורים באורט פסגות. תלמידי שכבת ח’ יצאו ביום שני ללמוד מקצוע תוך כדי הליכה והיכרות עם שביל הסנהדרין. התוכנית התחילה כחזון של מנהלת החטיבה, יעל מיקל, שרצתה כי התלמידים יצאו ללמידה רב תחומית שתתרחש בשטח. למידה שתהיה חוויה והוראה משותפת. החזון התגבש בהצטרפותם של מורים מובילים מתחומי דעת שונים: תרבות ישראל, היסטוריה ושל”ח וידיעת הארץ.

למידה שיתופית מחוץ לכיתה היא מאתגרת ומאפשרת הן למורים והן לתלמידים להתנסות במיומנויות כגון: תכנון ועמידה בזמנים, עבודה עצמאית, אחריות אישית ועוד. בתפקידי כמחנכת בשכבה נהניתי לראות התלמידים משקיעים, חוקרים, מתרוצצים וגם עושים כיף. בו זמנית הם למדו וגם התגבשו חברתית. זוהי חוויה שברצוני לספק לתלמידיי והרגשתי כי התוכנית בכלל והסיור הראשון בפרט עזרו לי בהעברת החוויה ובגיבושה.

הסיור הראשון התקיים באתר הגן הלאומי, בית שערים, שמהווה חלק מאתרי שביל הסנהדרין. תלמידי השכבה יצאו מלווים במחנכים ובמורים מלווים, שהדריכו את הסיור הראשון. התלמידים, על פי כיתות, קיבלו חוברת מידע מותאמת לפעילות בתחנות השונות, “הכר את הסביבה”, “הכר את האתר”, “המשפיען התקופתי”, “המשנה משתנה” ו”בעקבות הסנהדרין”. התלמידים עבדו בלמידה בחברותא ובצורה עצמאית.

התלמידה מאיה דנינו מכיתה ח’1 כתבה:

“ביום שני 3.10.22 יצאה שכבת ח’ לטיול באתר ההיסטורי בית שערים.

התחלנו את הטיול בביקור בשייח אבריק בו למדנו על ההיסטוריה של המקום ועל אלכסנדר זייד מייסד ארגון השומר – ארגון השמירה המאורגנת הראשון בישראל. חקרנו את פסלו וענינו על שאלות וחידות שעזרו לנו ללמוד דברים מעניינים על אודותיו ועל חייו לפני כמעט יותר מ – 100 שנה.

משם המשכנו למערת הארונות. שם היינו צריכים לפתור תשחץ על ידי ציורים מיוחדים הנמצאים על הארונות קבורה בסופו של הסיור התקבל שמו של רבי יהודה הנשיא (ידוע גם בכינוי המקוצר “רבי” או “רבינו הקדוש”). הוא היה תנא בדור החמישי, נשיא הסנהדרין ועורך המשנה, נצר למשפחת הלל הזקן וחותם תקופת התנאים. רבי יהודה הנשיא נקבר בבית שערים.

סיימנו את היום בהקרנה מיוחדת מאוד על בית המקדש השני ועל ההיסטוריה של סמל מדינת ישראל, המנורה.

בסופו של הטיול חזרו כולם הביתה שמחים עם חוויות וידע חדש ומרתק על ההיסטוריה של עם ישראל”.