כתבה: אנה שוסטר – רכזת תרבות ישראל
בערב יום רביעי, בכ”ה בכסלו, מדליקים היהודים בארץ ובעולם את הנר הראשון של חנוכה, חג האורות. את החנוכייה נהוג להניח על אדן החלון על מנת להפיץ את האור לכולם. עם ישראל נצטווה להיות “אור לגויים” ובחנוכה אנו נוהגים להפיץ אור זה. האור מסמל את המידות הטובות והערכים המוסריים של העולם.
הגבורה היא ערך מרכזי בחג החנוכה. היא ממד ה”אור” במאבקו של העם על זכותו לחיות על פי אמונתו, ועל זכותו לחרות ולעצמאות רוחנית ומדינית. הגבורה איננה רק פעולה חד פעמית, מבריקה, נועזת, יוצאת דופן, אלא היא, בראש ובראשונה, נדרשת להיות מעשה של יומיום, לצד אלו, קיימת מסכת של “גבורה יהודית” שהתגלתה במהלך כל הדורות, ביחידים ובקבוצות, ושימשה תמיד מופת ומקור השראה לדבקות ומסירות נפש.
בוקר יום הלימודים בשכבת ז’ ובשכבת ח’ נפתח בבית מדרש לקראת החנוכה בסימן אור וגבורה. בפעילות היה כינוס של כל תלמידי השכבה, הדלקנו את הנר הראשון בחנוכייה של בית הספר, התלמידים ישבו בחברותא ועסקו בדף מקורות ברוח החג בנושא הגבורה בליווי בני ובנות שירות.
“הפעילות שהעבירו לנו הייתה מאוד מעניינת, האווירה הייתה מאוד שמחה ומצחיקה עם מוזיקה טובה ומשמחת. למדנו מהפעילות עוד על חנוכה ועל הגבורה של המכבים. היה כיף ומגבש לדבר עם הבנות מהמדרשה, זאת הייתה חוויה טובה ודרך שונה ויצירתית ללמוד עוד על חנוכה” (כתבו מריסול ואיזבלה כיתה ז6).
“הסבירו על הדברים של חנוכה, הדלקנו נר ושרנו שירים, ובכיתה דיברנו על החג למלחמה של פעם למלחמה של היום ודיברנו מזה מעשה גבורה” (כתבה ענהאל ז5).
“אנחנו דיברנו על הציטוט “איזהו גיבור? הכובש את יצרו”. הציטוט מדבר על כך שלא צריך לתת ליצר הרע לכבוש אותנו גם כאשר אנחנו בסיטואציה מאוד מאוד מעצבנת ומציקים לנו…” (כתבה אורטל ז3).