על העץ הנדיב

כתב: נתי לוי – מורה לאנגלית

זה לא היה שבוע קל. המצב הביטחוני, הדי פיצוצים בלתי פוסקים ואזעקות לפרקים. ניחא… אבל על זה תוסיפו את השבעה באוקטובר שחל השבוע. אני מודה ומתוודה, כל כך הוקל לי שזה יצא ביום שני, בו אני לומד ולא מלמד בבית הספר. כנראה שהייתי מוצא בעצמי את הכוחות אבל בכל זאת, הקלה שלא הייתי צריך לחפש אותם.  

התאריך הזה הוא גם די הסיבה שאני מורה היום, הסיבה שעזבתי את חיי הבועה הנוחים שלי בקיבוץ קטן בצפון, שאפילו המלחמה לא ממש הצליחה לערער. ילדיי שלי כבר גדלו, ואני בחרתי, כמו שאמר מרצה באחד מימי ההיערכות בתחילת השנה, לגדל ילדים של אחרים. הוא גם הוסיף ואמר שאנחנו כולנו משוגעים בהגדרה על כך שאנחנו בוחרים לעשות את זה. אני מבין את נקודת המבט שלו אבל ממש לא רואה את זה כך. 

אני יותר מנוי לדעתה של מריה מונטסורי, כן אותה מונטסורי. “מה שבאמת עושה את המורה הוא אהבה לילד האנושי; שכן זוהי אהבה שהופכת את החובה החברתית של המחנך לתודעה גבוהה יותר של שליחות”. כל מילה נוספת, לא תוסיף…

באחת מקבוצות הוואטסאפ עלה הרעיון להעביר שיעור על “העץ הנדיב” מאת של סילברסטין. אני זוכר שקניתי את הספר הזה עוד לפני שנולדו לי הילדים. מתוך נוסטלגיה אולי?!? אינני יודע. ראיתי אותו באיזו חנות סטימצקי ופשוט הייתי חייב. אני לא זוכר אם בגילאי החטיבה והתיכון הייתי נבוך מדי מכדי לקרוא ספר ילדים או להודות כמה אני אוהב ספרי ילדים. אני מקווה שהתלמידים שלי נהנו מזה למרות אי ההתאמה לגילם. 

אני מוסיף כאן תרגום לעשרה לקחים שהספר העץ הנדיב מלמד אותנו, מלבד הערך שבנתינה כמובן. ערב יום הכיפורים בשבוע שבו חל השבעה באוקטובר נראה לי מאוד הולם. מקווה שגם אתם תעריכו.

עשרה לקחים מהספר “העץ הנדיב”:

  1. אל תתחשבנו: העץ בספר מלמד אותנו לא לצפות לתמורה על נתינה ולתת באלטרואיזם מוחלט.
  2. ללכת יחפים: להוריד את הנעליים ולחוות את הטבע באופן ישיר, כמו הילד שעשה זאת לפני שהחומריות משכה אותו.
  3. אי אפשר לברוח מהבעיות: כשמנסים להימלט מהקשיים, כפי שהילד ניסה עם הקאנו, הן באות אחריך בד”כ ואפילו איתך. נסו לפתור אותן במקום.
  4. להרגע: יש להאט, לשבת ולהתבונן במקום לרוץ אחר דברים לא חשובים.
  5. לשים דגש על הצרכים ולא הרצונות: הילד למד שהרצון לקבל יותר גורם לאובדן של מה שחשוב באמת.
  6. פשוט להיות שם: כמו העץ, להיות נוכח עבור מישהו בצרה ללא צורך במילים.
  7. אמור בבקשה ותודה: דבר שהילד לא עשה, והוא שורש חוסר הסיפוק שלו.
  8. תמונה שווה אלף מילים: האיורים הפשוטים של של סילברסטיין מביעים רגש רב ומשמעות.
  9. תן לאהבה להוביל: אהבה, כמו שהעץ נתן, עדיפה על חיים בפחד כמו החיים של הילד לכשבגר.
  10. ספרים יכולים ללמד הרבה: “העץ הנדיב” מלמד שיעורים חשובים בחיים ויכול להיות בסיס לשיחות משמעותיות.