“שיעור אחר” בכיתה ט7

עמותת “שיעור אחר” פועלת לקידום שוויון הזדמנויות בחינוך ולעידוד מעורבות משמעותית של הציבור במערכת החינוך. העמותה קושרת בין מתנדבים העובדים בארגונים שונים לבין בית הספר.

בפעילויות המגוונות נחשפים התלמידים לערכים, דמויות לחיקוי, דרכי הוראה ותחומי עניין חדשים המעודדים אותם לטפח שאיפות אישיות, להאמין כי עתידם בידיהם ולפתח תמונת עתיד וחלומות משלהם.

העמותה יצרה קשר בין בית הספר לבין מתנדבים מארגון חברתי “עמותת אתגרים” שבין מטרותיה לאפשר לאנשים עם מגבלות לחלום ולממש את החלומות שלהם. מתנדבים חוברים לבעלי מוגבלויות שונות ועוסקים איתם בספורט אתגרי מכל תחומי הספורט. כאשר הנכס הגדול לדברי מייסד העמותה “גם אתם יכולים, גם אתם מסוגלים”. בכרמיאל פועלת העמותה בתחום הריצה. המשתתפים נקראים חברים. הם נפגשים פעמיים בשבוע ורצים יחד, משתתפים בתחרויות, מקיימים אירועים חברתיים משותפים.

בכיתה ערכתי שיעור ובו סיפרתי על העמותות, ביררנו מדוע אנשים מתנדבים, למי תורמת ההתנדבות, חשבנו על שאלות שנשאל את המתנדבים.

בשיעור הראשון הגיע רועי, רכז אתגרים בכרמיאל, ששוחח עם התלמידים על מוגבלויות שונות. הציג אנשים עם מוגבלויות המשתתפים בספורט אתגרי כמו טיפוס הרים, ריצה של עיוורת הקשורה ברצועה לאדם רואה, חתירה תחרותית בקאייקים דוגמת מורן סמואל הכרמיאלית. כמו כן, סיפר על עצמו ותחום עיסוקו במפעל פיליפס המייצרים מכונות דימות לבתי חולים.

בשיעור השני הגיע נועם מכרמיאל שסיפר כי במקצועו עוסק בתחום בטיחות מידע ובמסגרת התנדבותו בעמותת אתגרים עוסק בריצה משותפת עם חברים בעלי מוגבלויות שונות.

נועם בחר מתנדבים, ערך “מסלול” מכשולים בכיתה, תלמיד אחד עבר במסלול עם עיניים קשורות, אחר עם רגליים קשורות, אחר עם יד מוגבלת. התלמידים תיארו את תחושת המגבלה ונועם סיפר כיצד ניתן להתגבר על חלק מהמוגבלויות.

בשיעור השלישי הגיעה טליה שדיברה עם התלמידים על אינטיליגנציות מרובות וכן על נגישות. טליה סיפרה על המקצוע בו עסקה ועל השינוי בעיסוקה – כיום מנהלת עמותה הנקראת “כיוונים”.

לסיכום המפגשים הגיעו היום מתנדבים באתגרים וחברה המשתתפת בריצה. מעיין היושבת על כיסא ממונע, סיפרה לתלמידים על עיסוקיה הרבים, על המוגבלות (c.p) שלה שאינה מהווה מכשול עבורה: לומדת לבחינות בגרות, מדריכה וחונכת תלמידים בעלי מוגבלות בתנועת הנוער “כנפיים של קרמבו”, נבחרה לאחת מ 20 הצעירים המשפיעים על החברה הישראלית. מתכוננת להתנדב לצבא ולשם כך עליה ללמוד להקליד בשתי ידיים ולהיות עצמאית בתחומים נוספים. התלמידים הקשיבו מרותקים למעיין.

בחלק השני של השיעור התלמידים מילאו שאלון עמדות ועשייה בתחומים שונים. נשאלו מה היו רוצים לשנות בחברה לתועלתם. הועלו מספר הצעות על הלוח. התלמידים התחלקו לקבוצות, כל קבוצה בחרה נושא עליו עבדה וחשבו מה עליהם לעשות, למי לפנות כדי לקדם שינוי בתחום בו בחרו.

השיעורים חלפו במהירות אדירה, כאשר התלמידים שיתפו פעולה בינם לבין עצמם, חשבו והציעו רעיונות לנושא אותו בחרו.

זה המקום להודות למתנדבים מהעמותות השונות שתרמו להעשרת תלמידי הכיתה, נתנו להם אתגר מחשבתי ודחיפה לתחושת מסוגלות לגרום לשינוי בנושא המעניין אותם ואולי רצון להתנדב בעתיד.

 

כתבה: רחל המאירי – מחנכת כיתה ט’7