סופשבוע מס' 15 ח' בשבט תשפ"ד, 18 בינואר 2024
כמעט שבת שלום לכולם,
אחת המטרות הגדולות של עבודתנו החינוכית בביה"ס היא לקדם ולטפח מכוונות עצמית בלמידה בקרב תלמידינו, זאת על מנת להכין אותם לעולם התעסוקה העתידי, עולם של VUCA (עולם של תנודתיות, אי ודאות, מורכבות ועמימות).
אין תשובה אחת לשאלת מיליון הדולר "כיצד עושים זאת?". ישנם לא מעט רעיונות ויוזמות הקורמים עור וגידים ומעצבים אט אט (כמעט בלי שנרגיש) את המערכת בכל שנה עוד קצת... מובן שגם המציאות הכאוטית שבה אנו חיים כופה עלינו שינויים שלא נשאלנו האם אנו מברכים אותם או לא, אבל במבט לאחור הם נכנסים לחיינו, ונראה כאילו היו כאן תמיד. כולנו זוכרים את העולם של טרום הקורונה טרם נכנסו הזום והלמידה מרחוק לחיינו ולחיי תלמידינו. לאחר הקורונה, עם החזרה לביה"ס ללמידה פיזית, היה נדמה שהתנתקנו מהזום וכבר לא נחזור אליו, אך בשעת הצורך לאחר השבת השחורה של ה7 באוקטובר, החזרה ללמידה מרחוק היתה "טבעית" עבור תלמידינו והצוות. המיומנות נרכשה.
ישנם עוד תהליכים חדשניים המתרחשים בביה"ס ומשנים אט אט את המערכת. תהליך ייחודי כזה הוא כתיבת הסיכום האישי של תלמידינו המופיע בתעודות. אין לי ספק, כי ישנם רבים הסבורים כי מדובר "רק" בסיכום אישי שתלמידים כותבים כלאחר יד ואין לו משמעות אמיתית. אני טוענת אחרת! נכון, ישנם תלמידים שבוחרים לא לכתוב, מיעוט תלמידים לא משקיעים מחשבה רבה בכתיבה וישנם גם כאלו שבחרו להשתמש בChat GPT שיעשה עבורם את העבודה ובטוחים שלא הבנו זאת! מדובר במיעוט. רוב התלמידים כתבו סיכומים מרשימים, מרגשים וממלאי גאווה. אני מאמינה כי מדובר בתחילתו של תהליך שינוי פדגוגי, בו התלמידים הופכים אט אט שותפים לגיליון ההערכה שלהם, ובהמשך יהיו שותפים לתהליכי הערכה נוספים בביה"ס. גם אם בשלב זה, זה נראה לחלקם אולי מאולץ, בהמשך יהפוך לכלי עבודה שישמש אותם בחיים.
הסיכום האישי אותו כותבים התלמידים מתבסס על סדרת שאלות המתייחסות לארבעה תחומים שונים: תוצאות והישגים, תובנות, דרכי התמודדות ויעדים להמשך. התלמידים מבצעים רפלקציה על העשייה ודרכי ההתמודדות שלהם עם קשיים לאורך המחצית, מציבים לעצמם יעדים ומטרות (אישיות ולימודיות) להמשך ובכך למעשה הופכים לשותפים פעילים בעיצוב עתידם.
ד"ר מרילין פרייס-מיטשל, חוקרת ופסיכולוגית התפתחותית, כותבת ב-Psychology Today על הקשר בין הצבת מטרות לבין היבטים שונים של הצלחה. לדבריה, מחקרים מגוונים משנת 2006 ו-2011 מצאו כי הצבת מטרות מקושרת עם ביטחון עצמי, מוטיבציה ועצמאות. מחקר נוסף משנת 2015 מצא כי אנשים שניסחו את מטרותיהם בכתב הצליחו פי 3 בהשגתן מאשר אלה שרק חשבו עליהן.
חשבו על תלמיד הלומד השנה בכיתה ז', שבכל מחצית לאורך שש השנים הבאות יכתוב סיכום אישי ובו יציב לעצמו מטרות מעודכנות לאחר שהתבונן לאחור בעשייה שלו לאורך המחצית. אין לי ספק, שכל תלמיד שלנו שיתנסה בכתיבת סיכום אישי יפתח את היכולת לחלום, לתכנן קדימה ולפעול לעבר מטרות ויעדים ובכך יקדם את עצמו להצלחה. קריאת הסיכומים האישיים המופיעים במחצית זו בתעודות מעידה שאנו בכיוון הנכון.
שלכם תמיד,
שרה עובד - מנהלת ביה"ס
מזל טוב לילידי השבוע
22.01 - ירדנה דגן
24.01 - רותם שמואל בינימין
25.01 - ויויאן לוין
שכבה ז'
מיכאל ז.
נעמי ב.
יליזבטה ד.
שכבה ח'
אלדר ו.
אליה א.
שכבה ט'
רון ט.
מירוסלב פ.
אריאל ר.
ליבי מ.
אליאל ב.
אליה ב.
שקד א.
שכבה י'
אורן ב.
ג'וליאטה מ.
יאיר ש.
שכבה י"א
אליה ו.
רומי ש.
אורי כ.
טל א.
אביעד כ.
שכבה י"ב
גל ש.
נדב ש.
ירין ע.
לימור ח.
אור נ.
מה היה לנו השבוע?

מבצע ג’וחא
כתבה: אפרת אסנפי – רכזת שכבה ז’ הנהגת התלמידים בשכבה ז’ נרתמה לקחת חלק במבצע ג’וחא. מבצע ג’וחא נועד להנציח את רס”ן יוחאי קלנגל ז”ל

סיור מגבירי ערבית באתר ההנצחה בגלילות
כתבה: דליה ורדי – מורה לערבית מגבירי ערבית הגיעו בשבוע שעבר לביקור בבסיס חיל המודיעין בגלילות. הם ערכו סיור באתר ההנצחה של החיל, אתר שבנוי

יום חילופי שלטון עירוני
כתבה: גלי כהן – רכזת חינוך חברתי בחטיבה העליונה ביום ראשון 14.01, התקיים יום חילופי שלטון בין נציגי פרלמנט הנוער העירוני לבין ראשי מינהלים בעיריית

משחקים במשחקים לשוניים
כתבה: אפרת אסנפי – רכזת שכבה ז’ במסגרת יום השפה העברית יצרו תלמידי שכבת ז’ משחקים לשוניים מעניינים ויצירתיים, שהוצגו בתערוכה במבנה השכבה. השבוע הוחזרו

100 ימים לשביית חטופינו בעזה ולמלחמת חרבות ברזל
כתבה: גלי כהן – רכזת חינוך חברתי-ערכי בחטיבה העליונה ביום ראשון 14.01.2024, המאה באוקטובר, ציינו 100 ימים לשבייתם של כ-250 חטופינו בעזה. מתוך למעלה ממאתיים

סדנת מיחדוש בגדים
כתבה: קטיה גרמש – תלמידת ז’4 ביום שני 8.1.24 במסגרת הקורס ”תרבות הצריכה” בבינתחומי של שכבה ז’ עם נועה פלד השתתפו התלמידים בסדנה הנקראת ”מיחדוש”.
פעילויות מתוכננות לשבוע הקרוב
21.01.2024 – 25.01.2024
יום ראשון 21.01.2024
שכבת י"ב טיול שנתי
חווה חקלאית – י"א7
שיעור 6 – חוג אנגלית לצוות
יום שני 22.01.2024
שכבת י"ב טיול שנתי
שיעורים 3-4 "הפרד ומשול" הצגה לשכבת ז' – אמפי שקד
יום שלישי 23.01.2024
שכבת י"ב טיול שנתי
שיעורים 2-3 פעילות של רשות העתיקות – ז7
שיעורים 4-5 פעילות של רשות העתיקות – ז1
יום רביעי 24.01.2024
שיעורים 1-2 סדנת מגדר – י3
שיעורים 3-4 סדנת מגדר – י5
תחרות טנ"ש תל' ז', ח' בכדורי
יום חמישי 25.01.2024 ט"ו בשבט
שיעור 6 – שיעורי חינוך לט"ו בשבט – שכבת ז, ט
שיעורים 5-6 – פעילות לט"ו בשבט – שכבת ח
תערוכת יד לבנים – י"א5
יום שדה כיתות ט3, ט5
שיעורים 6-9 סדנת בימוי לתלמידי קולנוע, שכבת י"ב
18:30 סיום מחצית א' ופרידה מהפורשים
ולסיום:
שון קובי, בנו של סטיבן קובי שחיבר את הספר רב המכר "שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד" פרסם בשנת 2013 ספר הנקרא שבעת ההרגלים של צעירים מצליחים במיוחד ובו הוא משרטט מפת דרכים יציבה לבניית עתיד מוצלח. מומלץ לקריאה בכל גיל.
אלו הם שבעת ההרגלים המוצעים בספר שכולנו יכולים לאמץ לעצמנו:
- הרגל ראשון: היה פרואקטיבי.
קח אחריות על החיים שלך. - הרגל שני: התחל מהסוף.
הגדר את הכוונות והמטרות שלך בחיים. - הרגל שלישי: העיקר להתחיל בעיקר.
ארגן לעצמך סדר עדיפויות ועשה את הדברים החשובים קודם. - הרגל רביעי: חשוֹב ניצחון לכול.
אמץ גישה שלפיה כולם יכולים לנצח. - הרגל חמישי: שאף קודם להבין, ורק לאחר מכן להיות מובן.
הקשב לאנשים באופן כן ואמיתי. - הרגל שישי: צור סינרגיה.
עבוד בשיתוף פעולה כדי להשיג יותר. - הרגל שביעי: להשחיז את המסור.
חדש את עצמך באופן קבוע.