סופשבוע מס' 19  כ"ה בשבט תשפ"ב,   27 בינואר 2022

כמעט שבת שלום לכולם,

היום מסתיימת לה מחצית א' של שנה"ל תשפ"ב. יש תחושה של חגיגיות בכל סיום מחצית. והשנה, למרות שהעברנו את טקסי המצטיינים לזום, בשל המצב, העובדה שניתן לחלק את התעודות לתלמידים בכיתות פנים אל פנים, מהווה גם היא חגיגה קטנה.

בבוקר יום חמישי, זכינו לביקור ראש העיר ופמלייתו שהגיעו לחזק את הצוות החינוכי בימים מורכבים אלו. ראש העיר ביקר בחדר המורים בחטה"ע והביע את הערכתו לעבודת המורים. תודה לראש העיר. בהחלט נעים וטוב שיש מי שרואה אותנו ומעריך את עבודתנו.

גם אנחנו הענקנו לראש עיר שי צנוע, ספר אותו אנו מחלקים לתלמידים המצטיינים בחטיבה העליונה.

גיליונות ההערכה לסיכום המחצית, התעודות, מסכמות את עבודת התלמיד לאורך מחצית. מאז ומעולם התעודות לא שיקפו את התלמיד ומי שהוא, אלא את ביצועיו בביה"ס בנקודת זמן מסוימת. בכל שנה תקופת הפקת התעודות הינה תקופה עמוסה ולחוצה בכל שדרות העשייה הבית ספרית, מנהלים, צוות הפדגוגיה, רכזי השכבות, מחנכים, יועצות, מזכירות ואנשי מנהל. כולם עובדים כמו נמלים על מנת להגיע ליום הגדול, יום חלוקת התעודות. כאן המקום להודות לכל צוות ביה"ס על העבודה המאומצת בהפקת התעודות.

אנו עסוקים לא מעט בחשיבה על התעודות, על כלי ההערכה בביה"ס בכלל ועל התעודה כמייצגת את הנעשה בביה"ס בפרט. תעודות מחצית א' מעידות על שינוי ברור שמתחולל לנגד עינינו, בוודאי בהשוואה לתעודת השנה/השנים שעברו. לטעמי, התעודות הנוכחיות הרבה יותר אישיות ואותנטיות ברמת התלמיד, הכיתה וביה"ס. דברי סיום המחצית של מחנכי הכיתות מעידים על היכרות טובה יותר עם התלמידים, חוזקותיהם וצורכיהם. ברור כי השיחות האישיות ברוח מודל החינוך ההוליסטי השפיעו על השיח וgk ההיכרות עם התלמידים. גם הערות המורים המקצועיים עברו שינוי ומההערות ניתן ללמוד יותר על תפקוד התלמיד במקצועות השונים. אין זה אומר שהגענו אל הנחלה. וודאי שיש עוד מה לשפר, אבל אין לי ספק שאנחנו בכיוון הנכון ובדרך אותה אנו סוללים כעת, תחושת השייכות של התלמידים לביה"ס תלך ותשתפר. בחינוך, כמו בחינוך, אין תוצאות מעכשיו לעכשיו, אבל אני אופטימית ויודעת שאם נמשיך בדרך זו, נראה את השינוי המיוחל. ברמה האישית, למדתי רבות מבדיקת תעודות המחצית על התלמידים וgk עיסוקיהם בשעות אחר הצהריים, כמו גם על צורכיהם. זהו שינוי משמעותי.

אנו חיים בעידן בו ניתן לערער על הכל, עידן בו "שינוי" הוא הקבוע היחיד. העולם משתנה, תכנית הלימודים לא (פרופ' עדו רול, הטכניון). לאורך המחצית התנסינו גם בשינוי הפדגוגיה הבית ספרית, והתאמתה לצרכי המאה ה-21. היתה זו טעימה בלבד. אך אפילו טעימה קטנה זו לא תמיד עברה בקלות; לא בקרב המורים, התלמידים והוריהם שתהו אם זה הדבר הנכון. והנה, השבוע כותרת המצטטת את מנכ"לית משרד החינוך דלית שטאובר: "צריך לשים את זה על השולחן - תוכנית הלימודים במתמטיקה בישראל כמעט לא עוסקת במיומנויות הנדרשות בפיזה". בעוד שתוכנית הלימודים בישראל מכסה את הידע הנדרש על הנייר, בפועל, התלמידים אינם יודעים ליישם את הכלים שרכשו באופן מעשי או יצירתי. במילים אחרות, התלמידים הישראלים לא יודעים להתמודד עם פתרון בעיות לא מוכרות ויישום ידע שנרכש באופן חדש. פרופ' עדו רול מהטכניון מסביר כי המיומנויות הנדרשות מהתלמידים משתנות בהתאם להתקדמות העולם שמחוץ למסגרת החינוכית: לא עוד שינון של חומר אלא יכולת להתמודד עם בעיות חדשות בעולם משתנה. "תלמידים צריכים לדעת לייצר ידע חדש", קובע רול, "אנחנו נתקלים בבעיות שהאנושות עדיין לא יודעת להתמודד איתן: משבר האקלים, קורונה, פערים חברתיים. גם עולם העבודה דורש יותר ויותר מיומנויות של ייצור ידע חדש. ולכן, לדעתי, צריך לצמצם את כמות הידע ולהתמקד במיומנויות של חשיבה וחדשנות".  (הארץ, 26.1.2022).

זהו הכיוון אליו אנו שואפים. זוהי מהות הייחודיות הבית ספרית: בי"ס פתוח לשינויים. לכו תדעו...

בינתיים אאחל לכולנו בריאות טובה. צפו בסרטון המדגים איך באמצעות שינוי קטן ניתן לחולל שינוי גדול ומשמעותי. אל תהססו לחלום. יחד. אפשר לייצר שינוי.
 

שלכם תמיד,

שרה עובד


מזל טוב לילידי השבוע

28.1 - סמדר בלום

28.1 - תמר בן דוד

29.1 - ז'אנה בוצ'אצ'קי

1.2 - יפעת בלזר

2.2 - דני דהן

 

 


שכבה ז'

אדיר ג.

הלל א.

ארז א.

שוהם ב.

דניאל ו.

שכבה ח'

שירה א.

נתנאל ש.

אורי ז.

דניאל ש.

דרינה ט.

דניאל ב.

שכבה ט'

שלו נ.

עדן מ.

שכבה י'

אושר ז.

לי-שי ב.

איזבל ל.

שכבה י"א

יניב ה.

הדר א.

שכבה י"ב

ניצן ד.

ליהי ו.

עידו ל.

תירזה מ.

שקד ק.

רותם ק.

מה היה לנו השבוע?

מורנוב

כתבה: ענבר אבידור – רכזת חינוך חברתי-ערכי חט”ע לציון יום השואה הבינלאומי, צפו השבוע תלמידי השכבות י”א-י”ב בסרט הדוקומנטרי “מורנוב”, ופגשו לשיחת זום את במאי

פרויקט ‘מחוברים’ חוזר

כתב: קווין שליאפונצ’יק – תלמיד י”א3 פרויקט “מחוברים” בבית הספר קיים כבר מספר שנים, אך רבים מהצוות החינוכי ומהתלמידים לא שמעו עליו מעולם… אנו שמחים

כדורשת תלמידות י’-י”ב

כתב: שי בן שטרית – סגן מנהלת חטיבת הביניים באליפות המחוזית בכדורשת תלמידות י’-י”ב השתתפו בנות פסגות בפעם הראשונה והעפילו לשלב רבע הגמר לאחר שגברו

קיום משותף

כתב: שי בן שטרית – סגן מנהלת חטיבת הביניים משרד החינוך, משרד התרבות והספורט ומשרדי הממשלה השונים מפעילים בקביעות, לכל אורך השנה, תכניות הידברות ומפגשי

‘עושים שינוי’ בכלביה

כתב: שאולי כהן – מחנך ז’6, רכז מעורבות חברתית חט”ב ביום ראשון קבוצה של ‘יזמים חברתיים’ מימשה יוזמה של שניים מחברי הקבוצה להתנדב בכלבייה לאימוץ

‘חונכי כיתה’

כתב: שאולי כהן – מחנך ז’6, רכז מעורבות חברתית חט”ב ביום שלישי האחרון השקנו את פרויקט החונכות החברתי לשכבה ז’, בשם ‘חונכי כיתה’, אשר במסגרתו


פעילויות מתוכננות לשבוע הקרוב
30.1.2022 – 4.2.2022

יום ראשון 30.1.2022
שעות 9:00-12:00 – מפגש שומרי מסך תל' י' באורט כרמים
שעות 8:00-16:00 סדנת גלישה במחצבות קדומים תל' ח'

יום שני 31.1.2022
שיעור 2-3 כיתה ז-5 חינוך מיני מגדרי
שיעור 3-4 כיתות ז-4, ח-4 פעילות "מיצחוק"
שעות 14:00-16:00 מפגש מחנכי ט' בחדר פל"א

יום שלישי  1.2.2022
יום למידה א-סינכרוני לכלל ביה"ס
יום למידה בית ספרי לכלל מורי ביה"ס

יום רביעי  2.2.2022
יום המילה הטובה
כיתה ח-5 יום שדה
שעה 11:00 תחרות קט רגל תל' ז' ח' בגליל מערבי
כיתות ח' בדיקת ראייה

יום חמישי 3.2.2022
כיתה ט-3 יום שדה
כיתות ח' בדיקת ראייה

יום שישי 4.2.2022
בוקר הורים – שכבה ז' הצגת תוצרים

ולסיום: מורה נבוכים, שו"תים (שאלות ותשובות), בעניין המתווה החדש וכיצד יתממש.

שירה קדרי-עובדיה ועידו אפרתי, הארץ 27.1.2022

מהי המדינויות החדשה?

תלמידים שאינם מחוסנים לא ייכנסו יותר לבידודים בעקבות מגע עם חולה מאומת. התלמידים יידרשו לבצע שתי בדיקות אנטיגן ביתיות בשבוע, בימים ראשון ורביעי, לפני ההגעה ליום הלימודים, וההורים יתבקשו לדווח על תוצאות הבדיקה בפורטל משרד החינוך. תלמיד שהתגלה כמאומת לקורונה בבדיקה הביתית יידרש לבצע בדיקת אנטיגן מוסדית. במקרה של תוצאה חיובית לקורונה - הוא יידרש להיכנס לבידוד. 

מתי יש לבצע את בדיקת האנטיגן הראשונה?

לפי המתווה שנקבע, כל התלמידים יידרשו להיבדק הבוקר לפני ההגעה לבתי הספר, אולם בשל מחסור בבדיקות אנטיגן, שהוביל לכך שלא כל התלמידים קיבלו ערכות בדיקה, משרד החינוך הודיע למנהלים כי תלמידים יכולים לצאת מבידוד ולהגיע לבתי הספר מבלי להיבדק ככל שהם לא חווים תסמינים. לפיכך, החל מיום ראשון התלמידים יידרשו להיבדק מדי יום ראשון ורביעי.

על מי חל המתווה?

כל התלמידים עד גיל 18: פעוטונים, גני ילדים, בתי ספר, ישיבות ופנימיות. 

מה קורה במקרה של חשיפה למאומת?

הלמידה ממשיכה כרגיל, בכפוף לבדיקות פעמיים בשבוע. במקרה של חשיפה ישירה וקרובה למאומת ממליץ משרד הבריאות להיבדק מדי יום במשך חמישה ימים ממועד החשיפה.

מה דינם של תלמידים שנמצאים כרגע בבידוד בעקבות חשיפה למאומת?

כל התלמידים במערכת החינוך ייבדקו בבדיקת אנטיגן הבוקר. מי שתוצאת הבדיקה שלו שלילית יוכל לצאת מבידוד ולהגיע ללימודים.

מה קורה אם התלמיד לא נבדק או שהוריו לא דיווחו על תוצאות הבדיקה בפורטל משרד החינוך?

תלמידים לא מחוסנים שלא ייבדקו והוריהם לא ימלאו בהתאם את תוצאות הבדיקה, יידרשו להיכנס לבידוד מלא במקרה של מאומת בכיתה. תלמידים מחוסנים פטורים מבידוד, כרגיל. 

מה יעשו תלמידים שהם או בני משפחותיהם נמצאים בסיכון גבוה לתחלואה?

תלמידים בסיכון מורשים לא להגיע ללימודים בחודש הקרוב, אך בתי הספר אינם מחויבים להעביר את השיעורים בשידור מרחוק עבור התלמידים שיישארו בבית.

האם תלמיד שיש בביתו מאומת נדרש בבידוד?

לפי ההנחיות שהוציאו הבוקר לתלמידים, מי שאינו מחלים או מחוסן ומתגורר עם אדם מאומת לקורונה, נדרש להיכנס לבידוד מלא של חמישה ימים

האם הפטור מבידודים תקף רק לצורך יציאה ללימודים?

לא. בשונה ממתווה הכיתה הירוקה שנכנס לתוקף בחודש אוקטובר ופג בתחילת ינואר, לפי המדיניות החדשה תלמידים שייבדקו פעמיים בשבוע ייהנו מפטור מלא מבידוד במקרה של חשיפה לחולה מאומת.  

מי יממן את בדיקות האנטיגן?

משרד החינוך מקצה בימים אלה 35 מיליון שקלים בסך הכל לבדיקות אנטיגן ביתיות. ילדי הגן והיסודי יקבלו 20 בדיקות, תלמידי העל-יסודי יקבלו שש, וצוותי הוראה - עשר.

מה קורה אם רוב התלמידים בכיתה מתגלים כמאומתים?

כמו בעבר, גם כעת יוכלו מנהלי בתי הספר להעביר כיתה מסוימת ללמידה מרחוק לזמן מוגבל. סגירת בית ספר שלם ומעבר ללמידה מרחוק דורשת אישור ממפקח המחוז במשרד החינוך.

האם מחלימים ומחוסנים מחויבים גם הם בבדיקות פעמיים בשבוע?

כן, אלא אם חלפו פחות משישים יום ממועד ההחלמה או החיסון שלהם

האם המתווה שגובש שונה מהמתווה המקורי?

אתמול התקיימו דיונים בנושא בין משרדי ראש הממשלה, הבריאות והחינוך, במטרה להקשיח מעט את המתווה המקורי. לבסוף הוחלט להכניס שני שינויים במתווה החדש לעומת המקורי. ראשית, תלמידים לא מחוסנים שייחשפו למאומת יידרשו לבצע בדיקות אנטיגן ביתיות פעמיים בשבוע ולדווח על כך בפורטל מערכת החינוך כתנאי לחזרה ללימודים. שנית, הוחלט כי משרד חינוך ינהל את נושא הדיווח ואכיפת הבדיקות והבידודים.

שבת שלום ומבורך!