סופשבוע מס' 20 כ"ו בניסן תשפ"א, 8 באפריל 2021
כמעט שבת שלום לכולם,
חזרנו מחופשת פסח לאביב שבלב ובחוץ. נתוני התחלואה המעודדים והרעש הציבורי סביב הדרישה להחזרת התלמידים לבתיה"ס, מאפשרים לנו להאמין שאין זו אגדה שאחרי יום העצמאות נוכל לפתוח את שערי ביה"ס והפעם לכלל התלמידים. הצורך המיידי והברור של התלמידים למפגש אנושי, ללמידה שלא מעבר למסכים חייב להיענות. בכל יום שחולף הפגיעה בתלמידים נמשכת. בכל הרבדים. מובן שאל לנו לשגות באשליות כי הקורונה עזבה ולא תשוב ועל כן חייבים להמשיך ולהקפיד על הכללים על מנת לשמור על הנתונים המעודדים . יחד עם זאת, עלינו לעשות ככל שניתן על מנת שכמה שיותר תלמידי ביה"ס מעל גיל 16 יתחסנו וזאת כדי שיתאפשר לנו להביאם ללמידה פיזית ללא קפסולות וללא מגבלות.
נתוני התלמידים המתחסנים בשכבות י"א-י"ב מרשימים, אך טרם הגענו ליעד הנדרש 90% מתחסנים בשתי השכבות. אין אישור להפרדה בין השכבות ועל כן על אף העובדה שבשכבה י"ב כבר עברנו את רף 90% המתחסנים, אנו נאלצים לזמנם לביה"ס בקפסולות.
אני רואה בהתחסנות סוג של סולידריות וגילוי אחריות חברתית. זאת מעבר לעובדה הבסיסית שההתחסנות ממלאת את מטרתה ומחסנת מפני הידבקות. ברמת החברה הישראלית שיעור מתחסנים גבוה יותר, מוריד את נתוני התחלואה ופותח את המשק, מחזירו למסלול. על כן לא ברור לי מדוע לא כולם מתגייסים למשימה זו (מובן שאיני מתייחסת לאלו מנועי ההתחסנות). כולי תקווה כי אחת משתיים יקרה: משרד הבריאות יחליט לפתוח את שערי ביה"ס לכל התלמידים, ללא קפסולות מיד לאחר יום העצמאות, או אחוז התלמידים המתחסנים בשכבות י"א-י"ב יגיע ל90% ונוכל לזמנם ללמידה מלאה בביה"ס. אנו חייבים זאת לבני הנוער שלא נמצאים בבתיה"ס כבר שנה, כאשר כל שאר המשק פתוח.
אתמול בערב החלו אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ"א ואיתם החל השבוע אולי הקשה ביותר בחיי המדינה: השבוע שבין יום הזיכרון לשואה ולגבורה ליום העצמאות. שבוע "משואה לתקומה".
ביה"ס שלנו הפיק את הטקס העירוני שהתקיים בהיכל התרבות, גם אם במתכונת מצומצמת מהרגיל. ברצוני להודות לעדית גל על עריכת הטקס המרשים והמכבד. כמו כן, ברצוני להודות לתלמידי החט"ע (בעיקר שכבת י"א) שהתגייסו למשימה ובזמן קצר במיוחד הפיקו טקס מרגש עם מסר ברור. תודה לכל המחנכים שסייעו בהפקת הטקס, לענבר אבידור על התפאורה, לנירה היועצת שליוותה מאחורי הקלעים ותודה אחרונה וחשובה ביותר לאנשי המנהלה שבלעדיהם לא היה עולה הטקס. עבודה תוך שיתוף פעולה מלא וגילוי ערבות הדדית הם המפתח להצלחה תמיד ובמיוחד בימים אלו.
ברצוני לציין כי מלבד הטקס העירוני ערכנו גם טקס מקוון ששודר בכיתות ביה"ס. כלל תלמידי ביה"ס הוזמנו למפגשי שיח במרחבים הפתוחים בסביבות ביה"ס וברחבי העיר. היה מרגש ואנו כבר נערכים לשבוע הבא ולטקס יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה.
שלכם תמיד,
שרה עובד
מזל טוב לילידי השבוע
15.4 - ג'קי ברמן
שכבה ז'
נועם פ.
אלעאי ר.
עומר פ.
שכבה ח'
עמית ל.
יקיר מ.
אור ג.
עמית ג.
דניאלה נ.
מיכל ק.
שכבה ט'
נאור צ.
שכבה י'
נעמי פ.
יונתן ל.
רוני ב.
שכבה י"א
עומר פ.
ליאל ש.
דיאנה ט.
עילי מ.
ולדיסלב ז.
אורן א.
אגם י.
שכבה י"ב
ליאור ש.
ספיר נ.
מוריה נ.
מה היה לנו השבוע?

חשיפה להגברות ולמגמות
כתבו: נורית ברנע – מנהלת פדגוגית ואורלי עסיס – רכזת פדגוגית חט”ב בימים שני ושלישי נחשפו תלמידי שכבה ט’ להגברות ולמגמות החטיבה עליונה. השנה, בשל

מסבירים זוגיות
כתבה: אורלי זלצמן – רכזת אזרחות, רכזת פרויקט “מסבירים צעירים” קבוצת המנהיגות “מסבירים צעירים” נפגשה השבוע עם תלמידים מבית הספר “הר הלבנון” בפיטסבורג, לשיח מרתק
פעילויות מתוכננות לשבוע הקרו
11.4.2021- 16.4.2021
יום שני 12.4.2021
שיעור 4-5 כיתה ט-6 סדנה חינוך מיני מגדרי
שיעור 5 כיתה י-1 מחברים בין עולמות
יום שלישי 13.4.2021
כיתה ט-7 ותל' ח' ט' - מש"צים - צעדת השביל המחבר
תלמידי יב' – יום צילומים וחזרה גנרלית
שיעור 2-3 – כיתה ח-4 סדנה חינוך מיני מגדרי
שיעור 4-5 – כיתה ט-6 סדנה חינוך מיני מגדרי
שיעור 6-7 – כיתה ח-3 סדנה חינוך מיני מגדרי
יום רביעי 14.4.2021
שיעורי חינוך
שעה 11:00 צפירה
יום חמישי 15.4.2021
יום העצמאות
ולסיום:
דברים לטקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ"א
כל זמן/לא ידוע
כל זמן שאנחנו מזכירים אותם, הם חיים!
נכון, שכבר עברו הרבה שנים
נכון, שלא חסרים עניינים עכשוויים, בוערים,
נכון, שמחריד לשמוע על אותם אירועים נוראיים
ולחזור עליהם, לספר ולהזכיר.
לא מעטים כלל לא רוצים...
אני מרגישה שאנחנו חייבים זאת
לעצמנו ולאלה ששם הומתו !
כל זמן שאנחנו מזכירים,
הם עדיין חיים.
כל זמן שחושבים עליהם וכואבים,
שלא שותקים ולא משלימים
למרות, ונגד השנים!
היום יום חמישי כ"ו בניסן, תשפ"א, 8 באפריל 2021, יום הזיכרון לשואה ולגבורה. יום השואה הוא יום של זיכרון אישי וקולקטיבי, של הנצחת הקורבנות ושל הזדהות עם השורדים.
השנה עומד יום השואה בסימן "העד היהודי האחרון – שמונים שנה לראשית ההשמדה ההמונית".
לעולם מחויבים אנו לזכור את שקרה אז באותה מלחמה ארורה. עלינו, על כל אחד מאיתנו, לעשות הכל כדי שדבר כזה לא יקרה שוב לעולם, אך כיום שמונים שנה לאחר המלחמה, העדים הולכים ומתמעטים. ולאחר לכתם, מי יעביר את הזיכרון? הצורך, הרצון, החובה והאחריות לזכור ולזכור באחריות הם צוואת הנספים.
גם השנה, כמו בשנה שעברה אנו מציינים את יום השואה באופן אחר. איננו מתכנסים. בשל משבר הקורונה, בוגרי ביה"ס, תלמידי שכבת י"ב לא יצאו השנה למסע לפולין. בני הנוער היוצאים בכל שנה לסייר בעיירות היהודיות שנכחדו בפולין, ביערות ובמחנות ההשמדה, הופכים גם הם לעדי זיכרון לזוועות שהתרחשו באירופה במלחמת העולם השנייה. אין דרך להמעיט בחשיבות שמירת הזיכרון והעדויות.
נעמי קאסוטו, ילידת שטרסבורג, בת 81, שורדת שואה, משתפת מהבזקי זיכרונותיה מתקופת השואה:
"הייתי ילדה בת 5, חיינו תחת משטר וישי בדרום צרפת.
אני זוכרת פחד,
אני זוכרת את הפנים האדומות של האיכרים,
אני זוכרת רגעים של רעב ודריכות שלא להיתפס.
אני גם זוכרת את הטבע, את הירוק,
הייתי מחפשת תמיד עלה תלתן עם ארבעה עלים, כי כילדה האמנתי שכאשר אמצא עלה כזה, תסתיים המלחמה.
ואני זוכרת את היד של אבא שלי, שהייתה מושטת אלי מגבוה, מלמעלה.
אבא שלי שבנה לי בית בובות בין העצים ולימד אותי לנגן בחלילית וקול הבס שלו מלווה אותי עד היום.
אבי היה לאו כהן, ממנהיגי תנועת הצופים היהודים בצרפת, איש ציבור אשר הקדיש את חייו לפעולות למען אחיו היהודים הנרדפים.
בפעולותיו סייע לפליטים היהודים שנסו על נפשם לדרום צרפת על טפם,
ארגן חינוך ותרבות עבורם,ארגן מקהלות במחוזות דרום צרפת בהם שהו, וסייע להעברתם אל גבולות בטוחים יותר.
אבי, ביצע תפקידים מחתרתיים נוספים שהוטלו עליו ולא בחל באף משימה להצלת בני עמו היהודים. פעמיים יכול היה להימלט מגורלו אך בחר למלא את שליחותו בצרפת בקרב הקהילות היהודיות.
עם התגברות הרדיפות אחר היהודים בדרום צרפת, משפחתנו הוברחה לשוויץ
ואבי, שנותר בצרפת לסייע לנוער יהודי, ואף הצליח להציל עשרות מהם, נתפס תוך כדי המשימה, נכלא והועבר למחנה המעבר דראנסי. מדראנסי הועבר למחנה אושוויץ וממנו למחנה שטוטהוף שבצפון פולין, ממנו לא שב.
מורשתו של אבי, שחלם לעלות לארץ ישראל, היא לפעול למען סולידריות, ואחדות יהודית. לחנך דורות לעתיד של עשייה משותפת בבניין ארץ ישראל. להתגבר על המחלוקות הנטועות בינינו ולהמשיך להתפתח ביחד, כעם יהודי בארצו ישראל."
גם היום, בדיוק שבוע לפני יום העצמאות ה-73 של מדינת ישראל, כולנו מחויבים למורשת אותה הוריש אביה של נעמי קאסוטו לבתו.
בימים מורכבים אלו בהם מיטלטלת החברה הישראלית ללא הנהגה יציבה, בימים של משבר עולמי, יותר מתמיד אנו מחויבים לפעול למען סולידריות ואחדות יהודית. על העם היהודי שסבל את זוועת השואה להמשיך ולחתור להתגבר על המחלוקות הפנימיות בקרבו, לפעול לאורם של ערכי הסולידריות והאחדות למען חוסנה של מדינת ישראל, על מנת שלעולם לא עוד תתרחש שואה כשואת העם היהודי.
ולסיום, דבריו של הרב ישראל מאיר לאו כנושא דבר הניצולים בעצרת הפתיחה של יום השואה והגבורה 2009:
"ושיידעו ילדי ישראל להעריך את מה שיש לנו: בית לאומי, מדינה, חופש, ריבונות, זקיפות קומה, חוט שדרה. אנחנו רשאים וחייבים לנשק את כל אדמתה של הארץ הזו, שמעניקה את הזכות לזהות יהודית ולחיים מלאים בבית שלנו."
ונאמר אמן.