כתבה: רונית בליסקו-נאוי
ביום שישי, לפני כשבוע, בחוויה של 45 דקות, פגשו תלמידי העתודה המדעית ז’-ט’, תלמידים משכבה ח’ ותלמידי ז’9 את סיפורה של ‘בראשית‘, החללית הישראלית הראשונה לירח (בתמונה משמאל).
במצגת, סרטונים, והרצאה מעניינת, פרש בפניהם ניסים חכם, המרצה, שהוא גם מורה למדעים בחטיבת הביניים אמי”ת יהודה בעפולה ומתנדב בעמותת spaceil, את המשימה של החללית: להגיע לירח בשלום, לבצע מדידה של שדות מגנטיים ולשלוח סלפי לכדו”א הארץ.
ניסים תאר את הדרך הארוכה והמפותלת שעברה ועוד תעבור החללית עד ההגעה לירח ב- 11.4.19 וברר עם התלמידים מדוע, למרות שאפשר להגיע לירח במספר ימים קצר, בחרו המדענים בדרך הארוכה? והתשובה מהתלמידים לא איחרה לבוא: כדי לחסוך בדלק שעלותו יקרה מאוד. בכל זאת, עד כה הגיעו לירח רק מעצמות: בריה”מ, ארה”ב וסין.
תלמידים מתנדבים המחישו את המרחק בין כדור הארץ לירח על ידי יצירת מודל בקנה מידה קטן והמחישו במשחק, את ההבדל בדיוק של שיגור טיל לירח כשהמסה גדולה וקטנה, וכיצד תנועה סיבובית נותנת אנרגיה נוספת לטיל המשוגר..
בהרצאה נחשפנו לניסויים שעברה החללית כדי לבחון את עמידותה לאתגרים שמזמנת בפניה הנסיעה לירח: טלטולים עזים – המדמים את השיגור המטלטל. עמידות להפרשי טמפ‘ בירח: ממינוס 130 מעלות (קפוא!!) צלזיוס ל190 מעלות צלזיוס (לוהט!!). עמידות בתנאי הריק הקיים בחלל ועוד..
הכרנו יישום חללי לחיי היום-יום: שמיכה תרמית המשמשת לשמירה על חום הגוף בדומה לזו השומרת על הבידוד התרמי של החללית. התלמידים שאלו שאלות רבות ומגוונות. ושתפו פעולה בצורה נהדרת. יצאנו עם טעם של עוד וכולנו מחזיקים אצבעות לחללית ‘בראשית’ שהלוואי ותנחת בשלום על הירח!
תודה לליאורה יורמן – רכזת כיתות עמ”ט בבית הספר ולאיילת תמם – רכזת מדו”ט חט”ב על הזמנת ההרצאה.
למידע נוסף, על ‘בראשית’ – באתר SpaceIL