שביל הסנהדרין: תחנה 2 – אושה העתיקה

כתבה: אנה שוסטר – רכזת פרויקט שביל הסנהדרין, מחנכת ח’5

בדרך הנוף החוצה את יער קריית אתא, בין החורשה הירוקה המאפשרת הפסקות למנוחה ולרגיעה מהליכה בשביל הסנהדרין, נמצא יישוב יהודי עתיק מן המאה ה – 2 לספירה. החיים הסואנים והדרמה של היישוב היהודי הזה שוכנים מילימטרים ספורים מתחת לפני השטח.

תלמידי שכבה ח’ לומדים תרבות ישראל בשטח. השבוע הם יצאו לסיור נוסף (הראשון התקיים בבית שערים) וביקרו ב”אושה העתיקה”. הם השתתפו בחפירה ארכיאולוגית פעילה מטעם רשות העתיקות. כמו כן, התלמידים סיירו בשטח ולמדו כי רק חלק קטן מן היישוב נחפר והתגלה. החלק הזה האיר אור גדול על חייהם של היהודים לאחר חורבן בית המקדש השני (בשנת 70 לספירה) ולאחר מרד בר כוכבא (135 – 132 לספירה). היהודים נאלצו לעזוב את אזור הרי יהודה וירושלים ונדדו לגליל. חכמי הסנהדרין הגיעו אל אושה, מקום מושבם הראשון, ושם החלו בתיקון תקנות אושה, על מנת להחזיר את חייהם החברתיים והדתיים של היהודים לסדרם.

בתחנה, “המשנה משתנה” הכירו התלמידים את האירועים שהביאו למשבר ולמדו על התמודדותה של הסנהדרין עם הבעיות של החברה היהודית. בתחנה, “הכר את הסביבה”, שאותה הדריכו מורי של”ח, אבישי למפרט, משה שנהר וריבי , הם תצפתו על האזורים שמסביב ולמדו על אירועים נוספים הקשורים לעם ישראל (כתבה: אנה שוסטר, רכזת התוכנית שביל הסנהדרין).

“בסיור היה כיף”, כתב עומר אדמס תלמיד כיתה ח – 5:  “היה כיף לחפור באתר ולמצוא דברים מהעבר. היה כיף לעבוד בזוגות ולגלות מידע על המקום. דרך הלימוד הינה כיפית, חווייתית ומהנה. למדתי על חפירה ארכיאולוגית וחשיבותה. למדתי גם על ההיסטוריה של אושא ועל החיים בה. אני אישית נהניתי מכל רגע. אהבתי למצוא שריד מן העבר ולהעביר אותו לידי הארכיאולוג שאחראי על החפירה. פחות נהניתי לשבת ולכתוב תשובות על שאלות והייתי רוצה ללמוד בדרך יותר מהנה”.

כיתה ח – 1 בתחנה “הכר את הסביבה” עם מורי השל”ח של בית הספר:

כיתה ח – 5 בתחנה “הכר את האתר”:

כיתה ח – 6 בתחנה חפירה ארכיאולוגית:

תלמידים גילו ממצאים ארכיאולוגיים: ירדן קובו, שיראל סולובי, ליאן-שרה חיון, אליאור רומן, יגור לנדא וניק חבאן (מלמעלה למטה):