כתבה: אנה שוסטר
בשנה שעברה נפתחה תכנית הקשר הרב דורי לשכבת ז’. התוכנית מחברת את התלמידים אל סיפורם של הדור השלישי, הסבים והסבתות שלהם. בתוכנית התבקשו התלמידים לספר את סיפורם האישי של סבם ו/או סבתם על מנת להמשיך ולהרחיב את מעגל התיעוד של היהודים מכל רחבי העולם. כהמשך לתכנית ביקרו תלמידי שכבה ח’, במוזיאון אנו (שהיה ידוע במשך שנים כ’בית התפוצות’).
התלמידה שילת זבולון מכיתה ח – 4 כותבת על החוויה במוזיאון:
“במהלך הסיור למדנו על ההיסטוריה והרקע של העם היהודי במהלך השנים.
בתחנה הראשונה היה לנו מבוא למוזיאון, שאילת שאלות כמו: האם נולדנו פה או בחו״ל?, האם הורינו נולדו בארץ או עלו לישראל? או האם הסבא ו/או הסבתא שלנו באו מהגולה או נולדו כאן?
בסופו של דבר הגענו למסקנה שארץ ישראל מורכבת מקיבוץ גלויות, מגוון של עדות ותרבויות… וכל עדה ותרבות מביאה איתה את השירים שלה, המאכלים, הלבוש והמנהגים.
התחנה השנייה נקראת תערוכת הללויה, היא מורכבת ממגוון בתי כנסת עתיקים ומודרניים שנמצאים בכל רחבי העולם ומוצגים על ידי מבנים קטנים המדמים אותם לפרטי פרטים. בתחנה זו הכרנו את בית הכנסת שהוא המקום בו העם היהודי מתכנס, למדנו על משמעותו והכרנו את פרטיו לעומק.
תחנה שלישית, קיר הקהילות – קיר המציג יהודים שונים מקהילות שונות שהתבלטו מבין שאר היהודים והפכו למשהו חשוב. על הקירות ניתן לקרוא מידע על אותם אנשים ולהכיר אותם.
תחנה רביעית, ההיסטוריה של היהודים – מה עבר העם היהודי מאז ועד היום, סיפורו של העם המומחש על ידי סירטון קצר שמסכם את הסיפור הגדול.
תחנה חמישית, מנהגי ליל הסדר בימינו – איך עדות שונות נוהגות לחגוג את ליל הסדר שלהם? האם יש להם מנהגים השונים זה מזה?!
תחנה שישית הייתה על פריטים עתיקים מתקופות שונות של היהודים בגולה, כמו: שמלת כלה ממרוקו או קופסת כפתורים של התיאטרון מטוניס.
תחנה שביעית, אומנים יהודים מוזיקליים – תחנה המראה על קירות זמרים יהודים מתקופות שונות ובנוסף מאפשרת לשמוע מידע על זמרים או שירים של הזמרים על ידי צפייה בסרטון קצר דרך אוזניות.
תחנה שמינית ואחרונה הייתה היהודים המשפיעים במאה שנים האחרונות, שיר שמוצג על ידי אנימציה ובו כל הדמויות של המשפיענים היהודים במאה שנים האחרונות, את השיר שרה להקת דג נחש המוכרת”.