אז מה עושים עם גיאוגרפיה?

כתבה: אורלי עסיס – רכזת גיאוגרפיה, אדם וסביבה

איפה החיפושית? בשאלה זו נפתחה הרצאה לתלמידי י”ב בהגברת גיאוגרפיה, אדם וסביבה.

תלמידי ההגברה לומדים על מערכות מידע גיאוגרפיות (GIS – ממ”ג), המאפשרות לאסוף מידע ולהציגו על מפות. התצוגה המרחבית של המידע מסייעת בקליטתו ובארגונו וכן בהפקת מידע ובהסקת מסקנות. במהלך הלימודים בכיתה י”ב לומדים התלמידים מושגים רבים הקשורים לתחום ומכירים התלמידים כלי מיפוי בהם משתמשים גופים ממשלתיים, עיריות, חברות שונות בעולם ועוד.

ההרצאה הועברה ע”י אסי משטא, מפתח המוצר בחברת Agroscout, שעוסקת בשימושי GIS בחקלאות. מטרת ההרצאה היתה לחבר את התאוריה עם השטח.

אסי הציג לתלמידים את תהליכי המיפוי והפקת המידע מזיהוי השדות, החל בצילומי רחפן, דרך יצירת אורתופוטו (תצלום אוויר של שטח גדול, שמורכב ממספר רב של תצלומי שטחים קטנים ברזולוציה גבוהה) ועד זיהוי בעיות בשדות כמו: מזיקים, אזורים ללא השקייה, קרקעות מלוחות ועוד. לאחר איתור הבעיות באמצעות בינה מלאכותית, מקבלים החקלאים מיפוי של האזורים הדורשים טיפול. מיפוי זה חוסך כוח אדם ועלויות נוספות של השקיה, הדברה וכיו”ב.

חשיבות המיפוי בחקלאות גדולה, כיוון שאוכלוסיית העולם גדלה ויש צורך להאכיל את כולם. חקלאים מאבדים כ40% – 50% מהגידולים החקלאיים כתוצאה ממזיקים וממחלות בצמחים. הגילוי המוקדם מסייע בזיהוי מחלות ומזיקים לפני התפשטותם ואובדן היבול. והחיפושית? חפשו בתמונה…