סופשבוע מס' 29 כ"ו בניסן תשפ"ה, 24 באפריל 2025
כמעט שבת שלום לכולם,
חזרנו מחופשת פסח היישר אל אחד השבועות המשמעותיים ביותר בחיינו, שבוע משואה לתקומה. עוד שנה, ונראה כי בכל שנה יש משהו עמוק יותר ביחס הציבור ליום הזיכרון לשואה ולגבורה. השנה בית ספרנו העלה את הטקס העירוני. וכמו בכל שנה היה מרגש לשמוע את הרב מרגלית מספר על חמותו שורדת השואה שנפטרה השנה ולא שכחה עד יומה האחרון את אחותה שנעלמה לאחר רצח הוריהן ועקבותיה לא נודעו.
בעוד שבוע בדיוק נציין את יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה. אולי היום הקשה ביותר בחיי האומה. יש משהו באוויר בשבוע הקודם ליום הזיכרון. משהו שלא ניתן להסביר במילים אך מורגש היטב. מעין תוגה כללית. יראת קודש באוויר. וגם השנה הטקס ייצבע באווירת אירועי השבעה באוקטובר והמלחמה הארורה שעדיין גובה מאיתנו מחירים.
בימים אלו תחושת הסולידריות סביב יום הזיכרון מצליחה לחבר אותנו, אך העובדה ש 59 חטופים טרם חזרו, טרם הוחזרו מעיבה מאוד על האווירה הכללית. לא ניתן שלא לחשוב על המשפחות. מה עובר להן בראש. אני ממשיכה להתפלל כי במהירה ייחתם הסכם שיאפשר החזרת כל החטופים כולם ארצה. אמן.
שלכם תמיד,
שרה עובד - מנהלת ביה"ס
מזל טוב לילידי השבוע
24.04 - איוון בויאנובר
28.04 - חיים סויבלמן
30.04 - מליקה באס
שכבה ז'
אביב מ.
תמר א.
שיר א.
אפריל מ.
שכבה ח'
אלמוג מ.
מאיה ז.
רעי ד.
אבלין ז.
אמיר ז.
שכבה ט'
מוראל מ.
שכבה י'
עמית ש.
נויה ק.
נועה ש.
אנסטסיה נ.
שכבה י"א
דניאל ר.
עומר ס.
מרים ס.
אנטוני מ.
ליאם צ.
שכבה י"ב
לב פ.
קארין ר.
מה היה לנו השבוע?

עדותו של משה למפרט – שורד שואה – שכבה י’
כתבה: שילת זבולון – תלמידת י’5 ביום ראשון זכינו לפגוש את משה, אבא של אבישי, מורה של״ח בביה”ס, כחלק מפעילות זיכרון בסלון לקראת יום השואה.

בין שני עולמות
כתבה: יפעת קבסה – רכזת חינוך חברתי-ערכי בחטיבת הנעורים לפני למעלה ממאה שנים הקים יאנוש קורצ’אק, רופא ילדים, ומי שהפך ברבות הילדים למחנך נערץ, את
פעילויות מתוכננות לשבוע הקרוב
27.04.2025 – 30.04.2025
יום ראשון 27.04.2025
שיעורים 1-4 הכנה למסע הישראלי, תלמידי י"א
שיעור 2 הרצאת רכז מניעה, ז'1
שיעור 2 + הפסקה מפגש עם אושרי דנינו – י"ב1, י"ב2 י"ב3, י"ב4
שיעור 3 הרצאת רכז מניעה, ז'8
שיעורים 4-5 מפגש עם אושרי דנינו – י"ב5, י"ב6, י"ב7
13:30 ישיבת צוות כללית
יום שני 28.04.2025
שיעור 5 הרצאת רכז מניעה, ז'2
קהילת הדרך – י'1, י'6
צעדת שביל המחבר – הנהגת שכבת ח'+ח'4
שיעור 8 ואילך כיתה י-3 פעילות אבנים עם לב אדום
13:50 ישיבת רכזי מקצוע
יום שלישי 29.04.2025
שיעור 4 מפגש עם הסופרת דנה אבירם – ז'4, ז'5, ז'6, ז'7 מתנ"ס מגדים
שיעור 5 מפגש עם הסופרת דנה אבירם – ז'1, ז'2, ז'3, ז'8 מתנ"ס מגדים
יום שדה ט'7
שיעור 7 ואילך כיתות י' 1,2,4,5,6,7 פעילות אבנים עם לב אדום
יום רביעי 30.04.25
יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל
חט"נ
שיעורים 1-2 חט"נ לפי המערכת
שיעור 3 חט"נ טקס באולם הגדול
שיעורים 4-5 חינוך חט"נ - כיתות האם
חט"ע
שיעורים 1-2 "צמד ברזל" - שכבת י"א, אמפי שקד
שיעורים 2-3 חינוך כיתות י' 2,3,4,7 – כיתות האם
שיעורים 2-3 – מפגש זוכרים את דורון הרשקוביץ ז"ל כיתות י' 1,5,6 באודיטוריום
08:30-09:30 חינוך שכבת י"ב – כיתות האם
שיעור 3 חינוך שכבת י"א – כיתות האם
שיעור 3 "צמד ברזל" - שכבת י"ב (החל מ 09:30) , אמפי שקד
שיעור 4 חט"ע הגעה לטקס באולם הגדול החל משעה 10:45
יום חמישי 01.05.25
יום העצמאות
ולסיום:
דבר המנהלת לטקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ"ה
היום יום חמישי, כ"ו בניסן, תשפ"ה, 24 באפריל 2025, יום הזיכרון לשואה ולגבורה העומד השנה בסימן "ממעמקים: כאב השחרור והצמיחה" 80 שנה לכניעת גרמניה הנאצית. ביום קדוש זה אנו מרכינים ראש לזכר ששת המיליון – נשים, גברים וילדים – יהודים שנרצחו רק בשל יהדותם . אך זהו גם יום של גבורה – בו אנו זוכרים גם את הגבורה של אלו שהתקוממו, שהגנו זה על זה, ששמרו על אנושיותם בתוך התופת. אנחנו כאן – כדי לזכור. כדי לשאת את העדות. כדי ללמוד. וכדי לצמוח.
שלוש המילים כאב, שחרור וצמיחה מסמלות תהליך שבו מתוך תהומות של רוע אנושי ואובדן, לאחר סבל של כאב עמוק, לא אנושי, לחזור להאמין באדם.
מתוך התהומות האלה – אט אט השורדים החלו לבנות חיים חדשים. על אף השבר הנורא, על אף שנותרו ללא משפחה, בלי קהילה, בלי בית, הם בחרו בחיים. הקימו בתים חדשים. משפחות. תרמו לחברה, ולהגנה על מדינת ישראל. השחרור הוא לא רק שחרור הגוף מהשבי, אלא גם שחרור הנפש מהפחד, על מנת להתחיל תהליך איטי של צמיחה. יום זיכרון זה אינו רק יום של כאב, אלא גם יום של התבוננות פנימית, של שאילת שאלות מוסריות שאיננו יכולים להרשות לעצמנו לא לשאול.
”הַעִדֹתִי בָכֶם הַיּוֹם, אֶת-הַשָּׁמַיִם וְאֶת-הָאָרֶץ–הַחַיִּים וְהַמָּוֶת נָתַתִּי לְפָנֶיךָ, הַבְּרָכָה וְהַקְּלָלָה; וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים – לְמַעַן תִּחְיֶה, אַתָּה וְזַרְעֶךָ.“ (דברים ל, פסוק יט) ובחרת בחיים! ערך כה חשוב ומרכזי שגם מרמז על עיקרון הבחירה חופשית. חובה עלינו לזכור כי גם בתקופת השואה החשוכה, בצל המוות, היו אנשים שבחרו בטוב. בין אם היו אלה חסידי אומות העולם שסיכנו את חייהם למען אחרים או אחרים שבחרו להתנגד בכל דרך. גם השורדים שקמו מתוך השבר בנורא והקימו משפחות בחרו בחיים. וגם אנו נדרשים בכל יום לבחור בחיים, לשמור על עצמנו, על אנושיותנו, לא להיות אדישים לרוע או כאב הזולת.
השנה, כאשר אנו עומדים כאן ומתייחדים עם זכר קורבנות השואה, קשה שלא לחשוב על האירועים הקשים שפקדו את עמנו ממש לאחרונה – באירועי השבת השחורה של 7 באוקטובר. לראשונה מזה דורות, היינו עדים שוב לפשעים שביקשו לשלול מיהודים את עצם זכותם לחיים. המראות שצפו לנגד עינינו – של משפחות שנרצחו, של ילדים שנחטפו, של קיבוצים שעלו בלהבות – העלו מחדש פחדים קולקטיביים שאנחנו נושאים בזיכרון הלאומי שלנו מאז השואה.
אין זו השוואה פשוטה או חד-משמעית. השואה הייתה אירוע חסר תקדים בהיקפו ובשיטתיותו. אבל הכאב – התחושה של רדיפה, של אכזריות בלתי נתפסת – הזכירו לנו עד כמה שברירית יכולה להיות תחושת הביטחון, גם במדינה ריבונית, גם עם צבא חזק.
דווקא מתוך ההשוואה הזו, נובעת אחריות גדולה לא רק להילחם על החיים, אלא גם לבחור באנושיות. לא לוותר על צלם אנוש, גם כשמולנו עומדים מי שאיבדו כל מוסר. לזכור את מה שהיה – כדי לעמוד זקופים, כדי לשמור על מי שאנחנו, וכדי לחנך את הדור הצעיר לבחירה בטוב, גם מתוך כאב.
כש 59 חטופים בני עמנו עדיין נמצאים במנהרות בעזה, ואירועי השבת השחורה של ה7.10 בה יהודים במדינת ישראל נרצחו, נשרפו למוות, נשים נאנסו, גופות חוללו וקהילות שלימות התפרקו, הבחירה במסר של מחויבות לערכי האדם והאנושות היא בחירה מוסרית לא פשוטה ומורכבת אך היא הדרך לעלות מהמעמקים, להשתחרר אט אט מכאב המלחמה והאובדן הבלתי נתפסים ולצמוח.
עלינו לבחור כל יום לזכור ולא לשכוח אך גם להחזיק את התקווה ולהאמין כי יבואו ימים טובים. ואסיים בתפילה להחזרת כל 59 החטופים הביתה במהירה, תפילה לשלום החיילים ומזור לכאבן של המשפחות השכולות.